Görkemli Kaybedenler


Okuma Şenliği için Kanada'lı bir yazar ararken Leonard Cohen ilişti gözüme. Müziğin biliyordum ama aynı zamanda yazdığından haberim yoktu. Haliyle merak ettim.
Kütüphanede Görkemli Kaybedenler kitabı varmış. Bu kitabıyla tanıştım Cohen'le.Anımsarsınız, daha kasım ayı içinde vefat etti Leonard Cohen. Ben bu yazıyı yazarken bir taraftan Cohen dinliyorum. Size de taviseye ederim....

Marjinal bir kitap Görkemli Kaybedenler. Kimi sayfalarında rahatça dolanırken kimini anlamakta zorlanıyor  insan. Cinselliği anlatışı oldukça rahat. Bu yüzden kitabı sevmeyen-sevmeyecek çok kişi vardır eminim.
Hikaye, farklı kişilerin ağzından yazılmış. Bu bazen kafa karıştırabiliyor. Dört ana karakter var.  İsmi belirtilmeyen ve birinci kitabın anlatıcısı olan adam, adamın arkadaşı, sevgili ve öğretmeni olan F., ilkinin eşi ve ikincisinin de sevgilisi olan Edith adlı bir kadın ve 17. Yüzyılda yaşamış gerçek bir karakter olan ve Hristiyanlığı kabul edip sonradan azize ilan edilen bir Amerikalı yerli kadın olan Catherine Tekakwitha. 

Kitap arkası "60'lı yılların en önemli deneysel romanlarından sayılan Görkemli Kaybedenler Leonard Cohen'in en cüretkar bir o kadar da serkeş romanıdır. Bir yüzleşme yazısıdır. Kanada'nın Hıristiyanlaştırılması, Cizvitlerin din uğruna yaptıkları, Kızılderililere yapılanlar üzerinden genel insanlık tarihinin utanç verici yüzü… Bütün bunları azize sayılan Mohawk kızı Catherine Tekakwitha'nın öyküsüyle birleştirip bir aşk üçgenine yerleştiren Cohen, anlatı tarzıyla okura bir yandan meydan okuyor, diğer yandan okuru hüzünle gülümsetebiliyor."

Kitaptan bir kaç cümle belki fikir verebilir size....

Öylesine insanım ki çok fazla kabızlık çekiyorum.

Kahrolsun genital emperyalizm! Bedenin her köşesi boşalabilir.

Tekrar biz olduğumuzda hatırlarız bunu, belki de bir daha asla biz olamayız.

Yorumlar