Lizbon'un Son Kabalacısı

Lizbon'un Son Kabalacısı, okuduğum en ilginç polisiye romanlardan biri. Aslında kitabı kütüphaneden alırken "kabalacı" kelimesine bakarak polisiye beklememiştim. Önce eşim okudu. Sıkıcıdır diye düşünüyordum kitap ama polisiye deyince şaşırdım.

Lizbon'da yaşayan Yahdilerden biri olan Berekiah'ın dayısının katilini arayışını anlatıyor kitap. Ortaçağ Avrupası'nda geçen kitapta, asıl hikaye cinayet olsa da Yahudiler'in saldırıya uğramaları, yakılmaları, yeni hıristiyan olarak din değiştirmeye zorlanmaları var arka fonda.

Bir tarih kitabı olarak seçmiştim Lizbon'un Son Kabalacısı'nı ama  modern polisiye kitaplarını aratmayan anlatımını çok sevdim. Yahudilerin büyük kayıplar verdiği (meydanlarda toplanarak yakılmışlar, sokaklarda öldürülmüşler, tecavüze uğramışlar) bir dönemi çok akıcı bir şekilde anlatmış Richard Zimler bence.

Kabalacılık;  değişmeyen, ebedi ve gizemli Ein Sof (Ebedî, her şeyden önce olan-Tanrı ) ile ölümlü ve sonlu evren (ve onun yaratılışı) arasındaki ilişkiyi açıklamayı amaçlayan ezoterik Yahudi öğretileridir. (kaynak vikipedi)


Yorumlar